top of page

Wat is Kobalt & Co

Kobalt & Co biedt onderdak aan verschillende kunstprojecten en ateliers voor kunstenaars. 

Momenteel zijn vaste elementen:

Pakje Kunst

Algemene workshopruimte

Atelier Wouter Springer

Atelier Diana van Wijk

Atelier Marielle Evers

Expositieruimten

Voor                en                        kunt u kijken op de website www.kobaltenco.nl

 

Ons publiek is divers en bestaat uit kunstenaars, kunstliefhebber en ontdekkers, creatief geïnteresseerden, eventuele aanhang daarvan, onze zakelijke partners en aanloop van willekeurige passanten. De kunstprojecten worden aangeboden in de leeftijd van 0-99 jaar.

 

Ons doel is om anderen te interesseren, prikkelen ook creatief aan de slag te gaan en een vonk aan te wakkeren. Door middel van het aanbieden van workshops die betaalbaar (soms zelfs gratis) en laagdrempelig zijn. Zo is ervaring niet vereist, staat het proces voorop en niet het resultaat en wordt er uitgegaan van een succeservaring bij het aangebodene.

 

Het materiaal wat we aanbieden is van goede kwaliteit, moedigt aan om ermee te werken en de kennis wordt overgedragen door kunstenaars vanuit hun eigen expertise en passie.  

Laagdrempelig (1)

Ons pand heeft een automaat van Pakje Kunst bij de entree staan. Dit is onze eerste subtiele hint hoe laagdrempelig we willen zijn, om zo met een bestand van 60 Pakje Kunstenaars  een divers programma van events(projecten en evenementen) te bedenken, organiseren en uit te voeren.  In het verlengde van deze automaat vindt men de workshopruimte, waar wij workshops geven voor kunstliefhebbers en ontdekkers in alle soorten leeftijd categorieen,  waarbij de buurtbewoners een streepje voor hebben. Deze workshops zijn betaalbaar vaak gratis zijn toegankelijk, zodat financiën geen probleem hoeven te zijn. Dit laagdrempelige karakter is onze deur naar kinderen, ouderen en andere bevolkingsgroepen die minder snel met kunst in aanraking komen. Wat nou als we hun fantasie weten te prikkelen en de creativiteit kunnen laten stromen?

Inrichting en sfeer

Om het pand en de ruimtes zo laagdrempelig, en toegankelijk te maken hebben we ervoor gekozen om een huiselijke sfeer te creëren, met comfortabele stoelen, tafels en een interieur met een vintage uitstraling. Alles wat je ziet is second life, gedoneerd of gekocht bij de kringloop etc. 

De koffie en thee staat klaar en wordt je aangeboden tijdens je bezoek, rondleiding en workshop. 

Samen sterk (2) Verhuur van expositieruimte en workshopruimte

De kunstenaar kan bij Kobalt & Co. terecht voor expositieruimte en workshopruimte. Anders dan anders mag dat vooral het feestje van de kunstenaar zelf zijn. Dit betekent dat hij/zij veel vrijheid krijgt om de ruimte in te richten naar zijn of haar wensen, daarvoor zelf verantwoordelijk is en eventueel een sleutel van het pand kan krijgen als hij op andere dagen dan onze openingsdagen open wil. De algemene voorwaarden zijn te vinden op de site.  Hij of zij betaalt voor een muur, ruimte en/of etalage middels een vaste vergoeding. er wordt geen commissie afgedragen. Wat verkocht wordt van de kunstenaar is voor de kunstenaar zelf.  Een gift van 10% bij verkoop waarderen wij enorm, maar dit is niet verplicht. Groot werk (maximale hoogte 2 meter, maximale breedte 4 meter) is geen probleem.

Het staat de kunstenaar vrij om de muur of ruimte te delen met een andere kunstenaar, om zo samen de kosten te betalen. De kunstenaar mag verkocht werk inwisselen voor ander werk, waarmee we prikkelen om actief bezig te zijn met de verkoop. Het is bovendien ook mogelijk dat de kunstenaar een tegenprestatie levert in het belang van en voor de stichting, dat alles in overleg met de stichting. De prijzen voor de expositieruimtes zijn marktconform, afgewogen aan onze eigen vaste lasten en de prijzen van onze buren. We willen met nadruk geen concurrent zijn: concurreren met kunst is ridicuul. Liever werken we met galeries samen.  

Delen van kennis en kunde, (3)

Waar komt dat vandaan? Als kunstenaars kennen wij zelf het fragiele bestaan: we weten hoe moeilijk het is om enerzijds expositieruimte te vinden, kansen te krijgen, jezelf te ontwikkelen tot de persoon die jij zelf bent om zo de kunst vanuit je hart te maken en anderzijds je brood te verdienen. Daar zitten een aantal mentale sprongen tussen die sommigen nooit durven of kunnen maken. Mede daardoor blijft veel talent ongezien. We hebben niet de ambitie om dat volledig te doorbreken, maar we kunnen wel – mede vanuit eigen levenservaringen – meedenken en gezamenlijk met de kunstenaar toewerken naar een werkbare omgeving. Een milieu dat bovendien tot resultaat leidt. We staan altijd open voor een gesprek om onze kennis te delen met je of om ervaringen in de creatieve sector uit te wisselen met en voor elkaar. 

Ateliers (4)

Over werken gesproken: in ons pand bevinden zich ook ateliers. De gehele achterzijde van het pand en ons aquarium voorziet ons van werkruimte. Hier ligt de hoofdreden dat we – buitenom bepaalde events voorlopig allen open zijn op woensdag en zaterdag. Op andere dagen zijn we open op afspraak. We weten hoe belangrijk het is om je creatieve proces niet te veel of te lang te onderbreken! Om ruimte te creëren in ons hoofd werken we meestal aan onze eigen werken op de dagen dat we gesloten zijn. 

Events (5)

Iedere expositie verdient een feestelijke opening (vernissage) en een finissage – tenzij de kunstenaar dat nadrukkelijk niet wil. Buitenom exposities zoeken we connecties met evenementen in de stad, zoals Rotterdam Art Week. Daarmee verbreden we ons publiek en maken we de taart veelzijdiger en groter waarvan we allen kunnen genieten, likken, smullen én op kunnen herkauwen. Ons pand heeft een oppervlakte van 200 vierkante meter en we hebben een maximale capaciteit van 100-120 mensen. 

Fondsen en samenwerkingen

Als opstart van dit initiatief hebben we  vanuit de gemeente Rotterdam een opstart subsidie gekregen voor de noodzakelijke inrichting van het pand. ook d.m.v. lokale culturele programmering en bewonersinitiatief worden wij gesteund. Hier zijn we zeer dankbaar voor. in de toekomst willen we fondsen werven om het activiteitenprogramma zo laagdrempelig mogelijk te houden.   

Club van 100 (Donateurs)(6)

Binnen onze Club van 100 vinden we donateurs met een groot hart, die ervoor zorgen door financiële steun van € 100,- per jaar, dat wij activiteiten kunnen ontplooien voor onze doelgroepen en die verbindingen met externe netwerken vormen. Eens in de zoveel tijd hebben we een borrel met de donateurs, waarop we ook kunstenaars uit ons netwerk uitnodigen. Contacten en opdrachten worden uitgewisseld; samen staan we sterker. 

De hele taart (7)

We beseffen ons dat wat wij doen anders en nieuw is. Bevreemdend wellicht. Normaliter is er een galerie en dat zit niet in hetzelfde pand als een broedplaats annex atelier. Normaal is ook dat een galerie 40 tot 60 % commissie vraagt van de kunstenaar.  Die dan alles uit handen neemt op het gebied van netwerk, promotie en verkoop bemiddeling. Dat doen wij niet. We zijn van mening dat je zelf heel veel kunt, dat je moet investeren in je eigen waarde en dat je samen veel kunt bereiken door elkaar te steunen, content te delen en elkaars netwerk te gebruiken.

Dat we er anders mee omgaan weerhoudt ons er echter niet van om bovenstaande na te streven, uit te voeren én uit te kijken naar ondernemende kunstenaars die borrelen van ideeën, denken in kansen en andere kunstenaars ook een deel van de taart gunnen. Groot ego helemaal prima, maar daar heb je dan mee leren omgaan.

Welkom!

bottom of page